101.   A pizza shop made pizzas with to flavours.in home there are ‘N’ different flavors, in that ‘M’ flavors are taken to made pizza.in how many ways they can arrange? 

(Logic: NcM )

102.   One grandfather has three grandchildren, two of their age difference is 3, eldest child age is 3 times youngest child’s age and eldest child’s age is two times of sum of other two children. What is the age of eldest child?
Ans:15

 103.   KEYWORDS: one organization ,material labor and maintenance are in the ratio of 4:6:7,the material cost is:100,what is the total cost? 
Ans: 425

 104.   KEYWORDS: density, reluctance, sensitivity, voltage ,current, what is  the resistance Formula is “R=V/I”

105.   In a market 4 man are standing .the average age of the four before 4years   is 45,aftyer some days one man is added and his age is 49.what is the average weight of all? 
Ans: 49

 106.   KEYWORDS: Sports readers,10 tables,4chairs per table, each table has different number of people then how many tables will left without at least one person? 
Ans : 6

107.   KEYWORDS: Die, card, coin, b/n 2 to 12 
Ans: All are equal

108.  In a school for a student out of a 100 he got 74 of average for 7 subjects  and he got 79 marks in 8th subject. what is the average of all the subjects?
Ans: 74.625

     109. In a question ,last part has ,the ages of two people has the ratio of 6:6   and by adding the numbers we get 44,after how many years the ratio would be 8:7?
 Ans: 8

   110.One train travels 200m from A to B with 70 km/ph. and returns to A with 80kmph, what is the average of their speed?

   111.   Two years before Paul’s age is 2times the Alice age and the present age of Paul is 6times the Alice. what is the presents Paul’s age???( 3years) “u try to solve this question once”

112. There is ferarri and benz car, benz speed is say 10kmph and it cover 10 km.And if ferarri goes with 3 times faster than benz.So in how much time ferarri could take to cover same distance.
sol: as speed of ferarri is 3*10=30 so time will be 10/30

113. If one lady have 3 daughter and any of out 3 have diff, of ages is 3.And  oldest is 3 times of more than 2 than yougest after 2 years then tell the age of oldest daughter.
Solution: let x is youngest ,y middle ,z oldest. so y-x=3,  z-y=3, and z=2=2(x+2) and put the option  answer  try to get condition.(sorry i forgot option but pattern ll be same)

114.One question like that ,there is fabonaci series and you have to find one number ..clue-it based on series

116.if a person moves 15km straight and turns 45km right and moves 15km straight then how much distance he needs to walk to reach starting point?


117.if there are 30 cans out of them one is poisoned if a person tastes very little he will die within 14 hours so if there are mice to test and 24 hours ,how many mices are required to find the poisoned can?
.if atlantic  is found in atlantic ocean ,india is found in
indian ocean then which of the following cases are true

118.if a and b are mixed in 3:5 ration and b,c are mixed in 8:5 ration if the final mixture is 35 litres,find the amount { a/b=3*8/5*8  and   b/c=8*5/5*5   a/b/c=24:40:25  ans=40*35/(24+40+35)=1400/89
Ans=15.79}
of b in the final mixture

119.1!+2!+….50!=3*10^64?

120. 6 persons standing in queue with different age group, after two years their average age will be 43 and seventh person joined with them. hence the current average age has become 45. find the age of seventh person?
Solution: Here the question appear as an easy one, but carried a lot of unwanted sentences and unwanted datas(i dint mention above) in exam which may confuse u on solving technique.
Let x be current average age of first 6 persons in queue and current age of seventh person be y.  Then 6x will become the sum of those 6 persons age.
Now, let compute the sum of those 6 persons after two years, 6x+12 (as each and individual increase their age by 2). hence its average become (6x+12)/6 = 43 (give in question itself).
So now we can compute x from above equation. (x = 41, 6x = 246)
Let now we compute y, ((6x+y)/7) = 45, as we have value of x, compute y.
Ans: 69


121. Horse started to chase dog as it relieved stable two hrs ago. And horse started to ran with average speed 22km/hr, horse crossed 10 mts road and two small pounds with depth 3m, and it crossed two small street with 200 mts length. After traveling 6 hrs, 2hrs after sunset it got dog. compute the speed of dog?

Ans: As we have speed and travel time of horse, we can get distance travelled by it…  
Hence d = 22*6 = 132km,
Exactly this 132km was travelled by dog in 8 hours (as it started two hours earlier).
Hence speed of dog = 132/8 = 16.5km/hr
Ans:16.5km/hr.

122. 3, 22 , 7, 45, 15, ? , 31
Solution: Here it appear simple, because it arranged in arranged in sequence manner, but the actual question was some what twist mentioning fibonacci series and more over question was in statements (no numbers).. hence first try to understand the question well.
here let group alternate terms 3,7,15,31 (3+4 =7, 7+8 =15, 15+16=31)
Similarly for second group (22,45,? (22+23 = 45, 45+46 = 91) hence ans is 91.

123. In Tnagar many buildings were under residential category.for buildings they number as 1 to 100. For shops, corporation numbered between 150 and 200 only prime numbers. how many time 6 will appear in building numbering?
Ans:
For 1 to 10 – 1 six
2 to 20 – 1 six
Similarly upto 59 we utilise six, 5 times
from 60 to 69 (including 66) – 11 times
from 70 to 100 – 3, hence ans = 5+11+3 = 19
Ans:19.

124. If we subract a number with y, we get 4 increase of number, once it got divided by y itself.. Find that number??
Ans: 12 (we can easily predict from options, as we take y as 6)

125. Im only son for my parents. (some irrelevant statements in the middle to distract u).The man in picture is my father’s son.(some irrelevant statements).who is he?
Ans: he himself(blood relation type of question)..

126. It is the class with the seating arrangement in 4 rows and 8 columns. When the teacher says ‘start’ the girl who is sitting in first row and first column will say 1, then the next girl sitting behind her will say 4, the next girl sitting behind that girl will say 7, in a particular order each girl is telling a number, the following girls told 10, 13 next turn is yours what u will say?16

127. It is dark in my bedroom and I want to get two socks of the same color from my drawer, which contains 24 red and 24 blue socks. How many socks do I have to take from the drawer to get at least two socks of the same color? 
a) 2 b) 3 c) 48 d) 25
Solution: 3 


128.Inspired by fibonacci series sanket decided to create is own series which is 1,2,3,7,7,22,15,67,….
lik dis,then what no come immediately before 63?
Ans= 202
xpalnaton ;check altenate no.1,3,7,15=====>n*2+1
similarly 2,7,22,67=======>n*3+1
so series is 1,2,3,7,7,22,15,67,31,202,63……..

129..valentine day 14 feb 2005,was celebrated by n and u on monday,he was very happy,he n she……..
………den day on 14 feb 2010???(similar to dis some date qn was der)

130.the cost 1 plum is 1 cent ,2 apples is 1 cent,3 banana is 1 cent……..
if rahul buys same amount of fruits for his 3 sons spending 7 cent den what amount of fruit each child will get?
Ans: 1 plum ,2 apple,1 banana
xplanation:7/3=2.333 cents for each child
according to ans given for d sum each child will get 1 plum ,2 apple,1 banana
 

 131.there is a dice having value frm 1 ..6 on each face……and a pack of cards having face card aces …..
(hugh chunk of nonsense)……when 2 dies are thrown and their scores are added then which sum will come max number of times??
1.8
2.9
3.10
4.11
Ans: 8
explanation : 8—-2,6  3,5  4,4
       9—-4,5  3,6
       10—-5,5  4,6
       11—- 5,6
   thus 8’s probability is more


132.”susha brought terilon cloth and rope to (some nonsence nw jst go to last 2 lines)….”….
if rope is 153 mtr long and it is to be cut into pieces of 1 mtr long then how many times will she have to cut it??
Ans : 152 times

133.(dnt remembr the xact q but procedure was somethn lyk this)
…………………….8th year–1/1024,, 9th year–1/512,, 10th year–1/256 then aftr hw many years 1/32???
Ans: 13

134.there are 2 cans A and B one of MILK and other of Water resp. , both of same qty……
first one teaspoon of milk from A can was added to B can…
then one teaspoon from B can was added to A can then wich of the folloe\wing is true..
1.Can A contain more milk than water in can B
2.Can A contain less milk than water in can B
3.both contain same qty of milk and water
4.
Ans : option–2




135.If a pipe can fill the tank within 6 hrs but due to leak it took 30 min more
now if the tank was full hw much tym will it take to get emptyed through the leak??(i dont remembr whole sum exactly)(lil bit tricky sum)


136.Avg wt of class is X kg(some number) after adding wt of the teacger avg wt of class becomes Y kg then wat is the wt of the teacher??

137.20 men shake hand with each other. Maximum no of handshakes        w    without cyclic handshakes.

138. 100 men & women dance with each other. Probability that a man cannot dance with more than two women.


139. Horse chasing a pony. Horse leaves stable aftr 2hrs from ponys departure. 4 hrs 2 catch pony. Find speed of pony. Given-speed of horse. 


140. A man goes north 37km.turns left goes 2km.turns right goes 17km.turns right goes 2km. find distance b/w starting&ending point.


141. Lady hav 2 select gloves&hat from a basket I the dark.she can distinguish hat&gloves.14red,20blue,18green r there. Find probability that any selected glove pair has same colour.


142. Alice in wonderland meets a character goblet whose age is 2times alice.aftr 2 years age problem


143. Peter is 2times paul’s age was when peter’s age is same as paul’s present age.find pauls age.


144. From a rope a triangle is made of sides 21cm,24cm,28cm. from this a square is made. Find area of square.


145. In a supermarket average of 4people standin in queue taken 2yrs before is 55yrs. Now a person of 45 yrs is added current age.


146. A toy can produce 10diiff sounds. Nw toy is defective to produce 2 sounds in 3min. find probability that it produces 6 consecutive is 1 in(_)


147. 1/6th of a no is 4 times more than 2/3 of a no.find no


148. Age of 2 in d ratio 4:5. Total of 2 ages is 55. Aftr 2 yrs age in ratio 5:7 ages


149
. A jogger jogs@1/6th of his usual speed. How much % she has 2 increase 2 reach normal pace of walking. 

150:  X is 3 years yunger to Y. X’s father is a businessman who invested 10000/- at 8% rate of interest n obtained his amount after 10 years. Y’s father is a job holder who invested around 20000 at 2% rate n obtained his amount after 20 years.Now Compunded both of dem get around ABC rs/-(dnt remenbr).After 5 years the ratio of ages of X n Y is 1:2. Now X’s father is 20 years older to Y n Y’ father is 30 years more than X. After 20 years again X’s mother asks X’s father to purchase a LCD TV whch costs around 45000/-. 
what is the age of X n Y together?
Ans: the answer lies in considering two statements 2gether i.e “X is 3 years younger to Y” n “After 5 years the ratio of ages of X n Y is 1:2”

Tata Consultancy Services (TCS)

Tata Consultancy Services is an Indian multinational information technology services and consulting company, headquartered in Mumbai, Maharashtra and largest campus and workforce in Chennai, Tamil Nadu.

Founded: 1 April 1968
Headquarter: Mumbai
Founders: Faquir Chand Kohli, Tata Sons, J. R. D. Tata

Read More