151. 3, 22 , 7, 45, 15, ? , 31
Solution: Here it appear simple, because it arranged in arranged in sequence manner, but the actual question was some what twist mentioning fibonacci series and more over question was in statements (no numbers).. hence first try to understand the question well.
here let group alternate terms 3,7,15,31 (3+4 =7, 7+8 =15, 15+16=31)
Similarly for second group (22,45,? (22+23 = 45, 45+46 = 91) hence ans is 91.

152. In Tnagar many buildings were under residential category.for buildings they number as 1 to 100. For shops, corporation numbered between 150 and 200 only prime numbers. how many time 6 will appear in building numbering?
Solution:
For 1 to 10 – 1 six
2 to 20 – 2 six
Similarly upto 59 we utilise six, 6 times
from 60 to 69 (including 66) – 11 times
from 70 to 100 – 3, hence ans = 5+11+3 = 19
Ans:19.

153.The bacteria had a probability of splitting into three and a probability to die is one third of total bacteria..Let the probability be P. Some of them survived wit probability 1/5. then wic among the following relation is true?
a)P=1/3+1/5*3
b)P=1/5*(1/8-3)
c)

154. if a tank a can be filled within 10 hrs and tank B is 1/4th filled in 19 hrs.. then wat is the duration of the tank to fill completely?

155.A man looks at a painting and tells “Neither I hv brothers nor sisters, but the person in the painting is my father’s son”. Then who is in the painting?

156.A lady had fine gloves and hats. 25 blue,7 red and 9 grey.she had to select a pair among them. But there was no light so she had to select in darkness the correct pair wit a glove and a hat. Therefore how many combinations of same color she can select?

157.A old lady had three grandchildren,the difference between two children was 3 years. Her eldest grandchild was 3 times elder than the youngest one and the elder one 2 years more than the sum of the other two. Then wat is the age of the eldest child?

158.There was a grandmother in a village who had a grandchild. Upon asking her grandchild’s age she told dat she is as older as many days old as her daughter’s age in weeks and as many days as her own age in years. The sum of the three is 130. then how old is the child?

159.(98*98*98-73*73*73)/(98*98*98+73*73*73)=?

8.which is the smallest number wic on dividing 2880 to make it a perfect square?
a.6          b.5          c.4          d.3
Ans :5

160.Leena cut small cubes of 10 cubic cms each. Which she joined to form a cube wit 10 cubes length, 5 cubes in depth and 5 cubes wide. How many more small cubes does she require to form  a perfect cube?

10.the first two numbers are 1 and 2. The numbers in series are 3,6,7,14,  , 32? Which number comes before 32

161.The age of two people is in the ratio 6:8. the sum of their ages is 77. after 2 years the ratio of their ages becomes 5:7. wat is their present age?

162.if a and b are mixed in 3:5 ration and b,c are mixed in 8:5 ration if the final mixture is 35 litres,find the amount  of b in the final mixture

 163.      A vendor sells 1 apple for 1 penny, 2 grapes for 1 penny, 3 bananas for 1 penny. A man spends 7 penny and gives equal amount of fruits to each of his three daughters. What is the possible number of fruits each daughter gets?   
Ans: 1 apple, 2 grape, 2 banana

  164.   5 persons standing in queue with different age group, two years ago their average age will be X(I couldn’t remember) and 6th person joined with them. hence the current average age has become Y(I couldn’t remember). find the age of seventh person?

  165.   Horse started to chase dog as it relieved stable three hrs ago. Avg speed of the horse was given and the time horse chased dog was also given. What is the speed of the dog?

   166.  5,9,12,18,26,36,47,72,–?     Here odd terms have differences as multiples of  7 and even terms adds with themselves to form the next number.  So answer is 75.

  167.   In Tnagar many buildings were under residential category.  for buildings they number as 1 to 100. For shops, corporation numbered between 150 and 200 only prime numbers. how many time 4 will appear in building numbering?
Ans: 19

  168.   Jumbled letters,  choices were given whether the word is bird or city or sweet……parakeet(answer)
Ans: bird(category)

  169.  Lion tells lie on Monday, Tuesday, and Wednesday. Rat tells lie on Thursday, Friday and Saturday. Both of them speak truth on other days. Lion tells, “Yesterday was one of the days which I tell lying”. Rat also tells, “Yesterday was one of the days which I tell lying”. what day was yesterday?

  170.  There were three different gloves. 13 red, 27 black and 40 green. How many gloves one has to take so as to ensure that there is at least one pair in each color?

   171.  Probability of occurrence of some events was given. Have to find total probability of specified group of events. 

    172.  One person has no siblings and says,” the guy in the photo is the only son of my father ‘s son”. What is the relation of the guy to the person?

    173.  Difference of two numbers is 6. Product of them is 13. What is the sum of their squares?

     174.  Voltage and current are given, resistance was asked. V=IR

    175.  Speed and distance were given and time taken was asked.T=D/S

    176.  A problem on finding the age of the grand mother.

    177.  A lady builds 9cm length,10cm width,3cm height box using 3cubic cm cubes. What is the minimum number of cubes required to build the box?

  178.  When a pair of dice is thrown, what number has the higher probability to occur…the sum of 8 or 9 or 10?

  179.  A person has to make 146 pieces of a long bar. He takes 4 seconds to cut a piece. What is the total time taken by him in seconds to make 146 pieces?

180. 6 persons standing in queue with different age group, after two years their average age will be 43 and seventh person joined with them. hence the current average age has become 45. find the age of seventh person?
Solution: Here the question appear as an easy one, but carried a lot of unwanted sentences and unwanted datas(i dint mention above) in exam which may confuse u on solving technique.
Let x be current average age of first 6 persons in queue and current age of seventh person be y.  Then 6x will become the sum of those 6 persons age.
Now, let compute the sum of those 6 persons after two years, 6x+12 (as each and individual increase their age by 2). hence its average become (6x+12)/6 = 43 (give in question itself).
So now we can compute x from above equation. (x = 41, 6x = 246)
Let now we compute y, ((6x+y)/7) = 45, as we have value of x, compute y.
Ans: 69

181. Horse started to chase dog as it relieved stable two hrs ago. And horse started to ran with average speed 22km/hr, horse crossed 10 mts road and two small pounds with depth 3m, and it crossed two small street with 200 mts length. After traveling 6 hrs, 2hrs after sunset it got dog. compute the speed of dog?

Ans: As we have speed and travel time of horse, we can get distance travelled by it…  
Hence d = 22*6 = 132km,
Exactly this 132km was travelled by dog in 8 hours (as it started two hours earlier).
Hence speed of dog = 132/8 = 16.5km/hr
Ans:16.5km/hr.


182. 3, 22 , 7, 45, 15, ? , 31
Solution: Here it appear simple, because it arranged in arranged in sequence manner, but the actual question was some what twist mentioning fibonacci series and more over question was in statements (no numbers).. hence first try to understand the question well.
here let group alternate terms 3,7,15,31 (3+4 =7, 7+8 =15, 15+16=31)
Similarly for second group (22,45,? (22+23 = 45, 45+46 = 91) hence ans is 91.

183. In Tnagar many buildings were under residential category.for buildings they number as 1 to 100. For shops, corporation numbered between 150 and 200 only prime numbers. how many time 6 will appear in building numbering?
Solution:
For 1 to 10 – 1 six
   2 to 20 – 1 six
Similarly upto 59 we utilise six, 5 times
from 60 to 69 (including 66) – 11 times
from 70 to 100 – 3, hence ans = 5+11+3 = 19
Ans:19.

184. ((4x+3y)+(5x+9y))/(5x+5y) = ? as (x/2y) = 2
Ans: 2(simple algebra, i think u no need of explanation)

185. If we subract a number with y, we get 4 increase of number, once it got divided by y itself.. Find that number??
Ans: 12 (we can easily predict from options, as we take y as 6)

186. I dont remember exactly the question, one logical problem stating the colour of beer?
Ans: white.

187. Jumbled letters, parakeet(answer)
Ans: bird(category)

188. ratio proportional problem with age. Sorry, dint remember exact question.

189. one question like. (209*144)^2 + (209*209)+(209*144)+(144*144) = ?
Ans: here you can use calc, many(4 to 5) questions were depend upon calc alone.(no need problem solving technique).

190. Im only son for my parents. (some irrelevant statements in the middle to distract u).The man in picture is my father’s son.(some irrelevant statements).who is he?
Ans: he himself(blood relation type of question).

191 By which number should we divide the number 2880 to make it perfect square?
Ans: 5 Ans

192. There is a problem to find out the color of beer. It is full of unwanted data in problem. for that the|
Ans: white 

193. 1/3 ofsome number is 5 more than 1/6 th of that number. Find the number.
Ans: 30 

194.  Difference of two numbers is 4 and their product is 13. Find the sum of squares of that numbers.

Note: this problem starts with the story of aryabhatta , ignore all and read the problem from last line.

 195.   How many of 14 digit numbers we can make with 1,2,3,4,5 that are divisible by 4. Repetitions allowed.
Ans: we have calculate the value (5power12)*4    (like 5*5*5*5*5*5*5*5*5*5*5*5*4= value will be given in answers  check it out)

 196. There is a lengthy problem with details of Chennai city. At last they ask how many 6’s came when we give numbering to 100 buildings from 1 to 100.

Ans: 20

 197.  Rearrange the alphabets REGHFTYD(SOMETHING LIKE THAT) . find the type of rearranged word belongs to:
a.  Animal
b.  Tree
c.  Bird
d.   Thing
Ans: c (bird)

198. There is a factory which is producing the bicycles and four wheelers. One day the total production of wheels is 158. Find out the possible no. of bicycles produced
a.   6
b.   7
c.   8
d.   9

Ans: 7 (note: there is a probability of the answer of 19 also for this question . take care of it. )Also they change the total number of wheels to 198.

 199.  Four years hence the average of 6 members is 45. Now a person is added and the avg becomes 48. What is the age of added person?
Ans: 42
There is another question with  diff. details. For that ans is :69 (problem is not remembered but ans is 69 only)


200.   A dog two hours early before the horse started. The horse reached the dog after 6 hours with the speed of 16kmph . find the speed of dog. I cant remember the exact figures.

 Ans may be 16.5kmph

Tata Consultancy Services (TCS)

Tata Consultancy Services is an Indian multinational information technology services and consulting company, headquartered in Mumbai, Maharashtra and largest campus and workforce in Chennai, Tamil Nadu.

Founded: 1 April 1968
Headquarter: Mumbai
Founders: Faquir Chand Kohli, Tata Sons, J. R. D. Tata

Read More