Company: HCL Technologies

HCL TECHNOLOGIES 2002- itbhu …

same as 2001
—————

Ist section of the Question is as such in the
placement papers.com

SECTION-I

1). Piggy backing is a technique for

a) Flow control b) sequence c) Acknowledgement d) retransmition

ans: c piggy backing

2). The layer in the OSI model handles terminal emulation

a) session b) application c) presentation d) transport

ans: b application

3) ans: a odd numbers of errors

4)Q. In signed magnitude notation what is the minimum value that
can be represented with 8 bits

a) -128 b) -255 c) -127 d) 0

5) c 20

6) a 120

7) b synchronise the access

8) a system call

9) b the operating system

10) a 177333

11) d used as a network layer protocall in network and
windows system
12) b has to be unique in the sub network

13)
Q. there is an employer table with key feilds as employer no.
data in every n’th row are needed for a simple following queries
will get required results.

a) select A employe no. from employe A , where exists from employe B
where A employe no. >= B employe having (count(*) mod n)=0
b) select employe no. from employe A, employe B where
A employe no.>=B employ no.grouply employe no.having(count(*) mod n=0 )
c) both a& b
d)none of the above

14)Q. type duplicates of a row in a table customer with non uniform
key feild customer no. you can see

a) delete from costomer where customer no. exists
( select distinct customer no. from customer having count )
b) delete customer a where customer no. in
b rowid
c) delete customer a where custermor no. in
( select customer no. from customer a, customer b )
d) none of the above

15) c Volatile modifier

Section II – C Programming

1. Which of the following about the following two
declaration is true
i ) int *F()
ii) int (*F)()

Choice :
a) Both are identical
b) The first is a correct declaration and the second
is wrong
c) The first declaraion is a function returning a
pointer to an integer and the
second is a pointer to function returning int
d) Both are different ways of declarin pointer to a
function

Answer : c

2. What are the values printed by the following
program?

#define dprint(expr) printf(#expr “=%dn”,expr)

main()
{
int x=7;
int y=3;
dprintf(x/y);
}

Choice:
a) #2 = 2 b) expr=2 c) x/y=2 d) none

Answer: c

3. Which of the following is true of the following
program

main()
{
char *c;
int *p;
c =(char *)malloc(100);
ip=(int *)c;
free(ip);
}

ans: The code functions properly releasing all the
memory allocated

4.output of the following.

main()
{
int i;
char *p;
i=0X89;
p=(char *)i;
p++;
printf(“%xn”,p);
}
ans:0X8A

5.
which of the following is not a ANSI C language
keyword?

ans:Function.

6. When an array is passed as parameter to a function,
which of the following
statement is correct

choice:
a) The function can change values in the original
array
b) In C parameters are passed by value. The funciton
cannot change the original
value in the array
c) It results in compilation error when the function
tries to access the
elements in the array
d) Results in a run time error when the funtion tries
to access the elements in
the array

Answer: a

7. The type of the controlling statement of a switch
statement cannot be of the
type

a) int b) char c) short d)float e) none

Answer : d

8.What is the value of the statement (3^6) + (a^a)?

a) 3 b) 5 c) 6 d) a+18 e) None

Answer : b

9. What is the value assigned to the variable X if b
is 7 ?
X = b>8 ? b 4 ? b>>1:b;

a) 7 b) 28 c) 3 d) 14 e) None
ans: c

10. Which is the output produced by the following
program
main()
{
int n=2;
printf(“%d %dn”, ++n, n*n);
}

a) 3,6 b) 3,4 c) 2,4 d) cannot determine

Answer : b

11. What is th output of the following program?
int x= 0x65;
main()
{
char x;
printf(“%dn”,x)
}

a) compilation error b) ‘A’ c) 65 d) unidentified

12. What is the output of the following program
main()
{
int a=10;
int b=6;

if(a=3)
b++;
printf(“%d %dn”,a,b++);
}

a) 10,6 b)10,7 c) 3,6 d) 3,7 e) none

Answer : d

13. What can be said of the following program?
main()
{
enum Months {JAN =1,FEB,MAR,APR};
Months X = JAN;
if(X==1)
{
printf(“Jan is the first month”);
}
}

a) Does not print anything
b) Prints : Jan is the first month
c) Generates compilation error
d) Results in runtime error

Answer: b

14. What is the output of the following program?
main()
{
char *src = “Hello World”;
char dst[100];
strcpy(src,dst);
printf(“%s”,dst);
}
strcpy(char *dst,char *src)
{
while(*src) *dst++ = *src++;
}

a) “Hello World” b)”Hello” c)”World” d) NULL e)
unidentified

Answer: may be d

15. What is the output of the following program?

main()
{
int l=6;
switch(l)
{
default : l+=2;
case 4: l=4;
case 5: l++;
break;
}
printf(“%d”,l);
}
a)8 b)6 c)5 d)4 e)none

Answer : c

16. What is the output of the following program?
main()
{
int x=20;
int y=10;
swap(x,y);
printf(“%d %d”,y,x+2);
}
swap(int x,int y)
{
int temp;
temp =x;
x=y;
y=temp;
}

a)10,20 b) 20,12 c) 22,10 d)10,22 e)none

Answer:d

17. What is the output of the following problem ?
#define INC(X) X++
main()
{
int X=4;
printf(“%d”,INC(X++));
}

a)4 b)5 c)6 d)compilation error e) runtime error

Answer : d

18. what can be said of the following

struct Node {
char *word;
int count;
struct Node left;
struct Node right;
}

a) Incorrect definition
b) structures cannot refer to other structure
c) Structures can refer to themselves. Hence the
statement is OK
d) Structures can refer to maximum of one other
structure

Answer :c

19. What is the size of the following union.
Assume that the size of int =2, size of float =4 and
size of char =1.
Union Tag{
int a;
flaot b;
char c;
};

a)2 b)4 c)1 d) 7

may be b

20) What is the output of the following program? (.
has been used to indicate a
space)
main()
{
char s[]=”Hello,.world”;
printf(%15.10s”,s);
}

a)Hello,.World…
b)….Hello,.Wor
c)Hello,.Wor….
d)None of the above

may be c

SECTION III – ANALYSIS PROGRAM SEGMENTS
—————————————

1) Here is the structure declaration of a doubly
linked list

struct dlink {
int nodeid;
struct dlink *next;
struct dlink *prev;
} dlink_t;

A pointer of the head of the linked list is maintained
as a global variable,
whose definition is
dlink_t *head;

The funtion remove_element(dlink_t *rp), needs to
remove the node pointed to
the rp and adjust the head.

The first node’s prev and the last node’s next are
NULL.

remove_element(dlink_t *rp)
{
rp->prev->next = rp->next;
rp->next->prev = rp->prev;
if( head == rp)
head = rp->next;

Which of the following statement is true about the
function remove_element

A) It work when head is the same as rp
B) It does not work when rp is the last element on the
list
c) It sets the head of the list correctly
D) It works in all cases

Answer :B

2) Consider the following function written in c:

#define NULL 0

char *
index(sp,c)
register char *sp,c;
{
do {
if(*sp == c)
return (sp);
} while (*sp++);
return NULL;
}

The first argument sp, is a pointer to a C string. The
second
argument, c, is a character. This function scarches
for the character
c, in the string. If it is found a pointer to that
location is returned
else NULL is returned.
This function works
a) Always
b) Always, but fails when the first byte contais the
character c
c) works when c is a non NULL character only
d) Works only when the character c is found in the
string
answer: a

03) What is printed when this program is executed
main()
{
printf (“%dn”,f(7));
}
f(X)
{
if (x
class x {
public:
int a;
x();
};
x::x() { a=10; cout 0 and k = qr -s, then what is r in terms
of k,q,s?

a) 2k+s
—-
q
b) 2sk
—-
q
c) 2(k-s)
—–
q
d) 2k+sq
—–
q
e) 2(k+s)
——
q

answer: e

11-15 is the reasoning Questions:
Occurs and Causes available in placement papers.com

Six knights – P,Q,R,S,T and U – assemble for a long
journey in two
travelling parties. For security, each travelling
party consists
of at least two knights. The two parties travel by
separate routes,
northern and southern. After one month, the routes of
the northern
and southern groups converge for a brief time and at
that point the
knights can, if they wish, rearrange their travelling
parties before
continuing, again in two parties along separate
northern and southern
routes. Throughout the entire trip, the composition of
travelling
parties must be in accord with the following
conditions

P and R are deadly enemies and, although they may meet
briefly,
can never travel together.
p must travel in the same party with s
Q cann’t travel by the southern route
U cann’t change routes

16) If one of the two parties of knights consists of P
and U and
two other knights and travels by the southern route,
the other members
of this party besides P and U must be
a) Q and S
b) Q and T
c) R and S
d) R and T
e) S and T

answer: e

17) If each of the two parties of knights consists of
exactly three
members, which of the following is not a possible
travelling party
and route?
a) P,S,U by the northern route
b) P,S,T by the northern route
c) P,S,T by the southern route
d) P,S,U by the southern route
e) Q,R,T by the southern route

ans: b

18) If one of the two parties of knights consists of U
and two other
knights and travels by the northern route, the other
memnbers of this party
besides U must be
a) P and S
b) P and T
c) Q and R
d) Q and T
e) R and T

answer: c

19) If each of the two parties of knights consists of
exactly three
members of different parties, and R travels by the
northern route,
then T must travel by the
a) southern route with P and S
b) southern route with Q and R
c) southern route with R and U
d) northern route with Q and R
e) northern route with R and U

answer: a

20) If, when the two parties of knights encounter one
another after
a month, exactly one knight changes from one
travelling party to the
other travelling party, that knight must be
a) P
b) Q
c) R
d) S
e) T

answer: e

ALL THE BEST

Subject: HCL TECH interview qp
————————————
HCL Technology Interview 2001 in Thiagarajar college
of engineering mku
———————————————————————–
Technical interview is held for 30 min to 1 hr 20min
depending upon
the stuff. Concentrated areas are
1) OS Concepts
2) C Programming skill
3) OOPs concepts
4) Basics of Networking
5) Data structures
Only basic QP like
1) What is fragmentation? How do overcome?
2) What is semaphore?
3) What are the IPC Mechanism available? Illustrate
with example
4) What is structure and union in c? write the code
and explain
how they are storing in the memory?
5) They will ask to write one c program ?
6) Explain the data struture (code) for the data
structures
i) Double linklist
ii) Minimum spanning tree
iii) BFS and DFS
iv) AVL tree
v) Reverse the linklist
7) Difference between malloc and calloc?
8) write a prg in macro in c?
9) Write a simple MFC program to create a window?
(They aaked me
write a prg to create a window)
10) Tell about the existing scheduling algorithm?
11) what are all E.F.Codd rule?
12) what is bit slice processor?
13) what is a deadlock? explain it?
14) what is virtual memory?
15) what is circuit switching and packet switching
16) What is the significance of friend keyword in C++?
17) Different types of inheritance?
18) do u want to ask anything from us?

HR interview
————
This ranges from 20 min to 45 min. They expecting ur
i) Focussing towards the technology
ii) Adaptability
iii) Family Background
iv) Team spirit

i) Tell abt yourself?
ii) what are all ur hobbies?
iii)why did u prefer your area of interest?
iv) why did u wanna be in HCL?
v) why did u choose MCA?
vi) howz interview is going on?
vii) Some general technical qp from ur area of
interest?
viii) how’ll u react if u r assigned in the non area
of interest?
(adaptability)
ix) how’re getting information abt the company?
(weightage is given to communciating with the seniors)
x) In which project do u want to work in HCL?
xi) do u want to ask anything from us?

There’ll be no HR interview for some shortlisted
candidates.
70+ and no current arrear is the criteria.
The shortlisted student should have more than 73%.
All the best