TCS Smart Hiring Verbal Ability Placement Question Papers

1: What are the obvious things that sports can help one learn as seen in the passage?
(a) Coping with failure.
(b) Learning from a failure.
(c) Learning and unlearning
(d) Introspection and feedback mechanism

  1. All of (a), (b), (c) and (d)
  2. Only (a) and (d)
  3. Only (b), (c) and (d)
  4. Only (C)
    Answer: 1

    2: What is the most shocking omission according to the author as seen in the first and the
    second paragraphs of the passage?
    A. Every one of us played a sport but college football is popular only in the Americas.
    B. Universities spend extra resources on nurturing sports persons but they hardly represent
    national sports as a case seen in the Americas.
    C. Despite sports being ubiquitous, the answer to the question of what can one learn from
    sports is largely unanswered in places of education.
    D. All of the above
    Answer: (C)

    Question 3: Find the list of words that are synonyms to the given word: SUPERCILIOUS
    A. arrogant, disdainful, pompous
    B. overweening, uppity
    C. Both of the above
    D. None of the above
    E. humble, modest
    Answer: (C)

    4: Choose the appropriate words in (A), (B), and (C) and appropriate verb in/so that both
    vocabulary and grammar are in place.

Being (A) was/is considered a/the (B) these days when the real (C) could/must
be different.

  1. prim (A), is, a, fad (B), psyche (C), could
  2. rogue (B), was, the cold (B), behavior (C), must
  3. brave (A), was, a vogue (B), cause (C), must
  4. None of the above
    Answer: (1)
    Antonym Of ENORMOUS
    a. Soft
    b. Average
    c. Weak
    d. Tiny
    Answer: D
  5. Antonym Of ARTIFICIAL
    a. Red
    b. Truthful
    c. Natural
    d. Solid
    Answer: Option C
  6. Antonym Of EXODUS
    a. Home-coming
    b. Influx
    c. Return
    d. Restoration
    Answer: Option B
  7. S1: A force exists between everybody in the universe.
    P: Normally it is very small but when one of the bodies is a planet, like earth, the force is
    considerable.
    Q: It has been investigated by many scientists including Galileo and Newton.
    R: Everything on or near the surface of the earth is attracted by the mass of the earth.
    S: This gravitational force depends on the mass of the bodies involved.
  8. 6: The greater the mass, the greater is the earth’s force of attraction on it. We can call this force of attraction gravity.
    The Proper sequence should be:
    a. PRQS
    b. PRSQ
    c. QSPR
    d. QSRP

Answer: Option C

  1. S1: For some time in his youth Abraham Lincoln was manager for a shop.
    P: Then a chance Customer would come.
    Q: Young Lincoln way of keeping shop was entirely unlike anyone else’s
    R: Lincoln would jump up and attend to his needs and then revert to his reading.
    S: He used to lie full length on the counter of the shop eagerly reading a book.
    S6: Never before had Lincoln had so much time for reading as had then.
    The Proper sequence should be:
    a. SRQP
    b. SQRP
    c. QSPR
    d. QPSR
    Answer: Option C
  2. In the question given below out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.
    Extreme old age when a man behaves like a fool
    a. Imbecility
    b. Senility
    c. Superannuation
    d. Dotage
    Answer: Option B
  3. State in which the few govern the many
    a. Monarchy
    b. Plutocracy
    c. Oligarchy
    d. Autocracy
    Answer: Option C
  4. In the questions below the sentences have been given in Active/ Passive voice. From the mentioned alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/
    Active voice.
    I remember my sister taking me to the museum.
    a. I remember being taken to the museum by my sister.
    b. I remember I was taken to the museum by my sister.
    c. I remember myself being taken to the museum by my sister.
    d. I remember taken to the museum by my sister.
    Answer: Option A
  5. Darjeeling grows tea.
    a. Tea is being grown in Darjeeling.
    b. Let the tea be grown in Darjeeling.
    c. Tea grows in Darjeeling.
    d. Tea is grown in Darjeeling.
    Answer: Option D
  6. GRAIN: SALT
    a. Shard: pottery
    b. Chip: glass
    c. Shred: wood
    d. blades:grass
    Answer: Option B
  7. LIGHT:BLIND
    a. Language: deaf
    b. tongue:sound
    c. Speech: dumb
    d. Voice: vibration
    Answer: Option C
  1. Synonym of EMBEZZLE
    a. Balance
    b. Misappropriate
    c. Remunerate
    d. Clear
    Answer: Option B
  2. AUGUST
    a. Common
    b. Ridiculous
    c. Petty
    d. Dignified
    Answer: Option D
  3. ALERT
    a. Energetic
    b. Watchful
    c. Observant
    d. Intelligent

Answer: Option B

  1. Some proverbs/idioms are given below together with their meanings. Choose the correct
    meaning of proverb/idiom, If there is no correct meaning given, E (i.e.) ‘None of these will be the
    answer.
    To keep one’s temper
    a. To become hungry
    b. To preserve ones energy
    c. To be aloof from
    d. To be in good mood
    e. None of these

Answer: Option D

  1. To drive home
    a. To emphasize
    b. To find one’s roots
    c. To return to the place of rest
    d. Back to the original position
    e. None of these
    Answer: Option A
  2. The miser gazed …… at the pile of gold coins in front of him.
    a. admiringly
    b. avidly
    c. thoughtfully
    d. earnestly
    Answer: Option B
  3. The grapes are now …… enough to be picked.
    a. ready
    b. ripe
    c. mature
    d. advanced
    Answer: Option B
  4. I told him that he was not working hard.
    a. I said to him, “You are not working hard.”
    b. I told to him, “You are not working hard.”
    c. I said, “You are not working hard.”
    d. I said to him, “He is not working hard.”
    Answer: Option A
  5. She said that her brother was getting married.
    a. She said, “Her brother is getting married.”
    b. She said, “My brother is getting married.”
    c. She told, “Her brother is getting married.”
    d. She said, “My brother was getting married.”
    Answer: Option B

Tata Consultancy Services (TCS)

Tata Consultancy Services is an Indian multinational information technology services and consulting company, headquartered in Mumbai, Maharashtra and largest campus and workforce in Chennai, Tamil Nadu.

Founded: 1 April 1968
Headquarter: Mumbai
Founders: Faquir Chand Kohli, Tata Sons, J. R. D. Tata

Read More: